Is het tijd om het roer om te gooien?

New year, new me? Ik spreek waarschijnlijk voor heel veel mensen wanneer ik zeg dat een persoonlijke verandering al gauw begint met een nieuwe haarstijl. Of je nou net je relatie verbroken hebt, een nieuwe baan krijgt of besluit dat je jezelf wilt gaan herontdekken, een nieuw kapsel speelt hier vaak een grote rol in. Kapsels voor mannen zijn vaak iets gelimiteerder dan die voor vrouwen, maar dat betekent niet dat jij niet je unieke stijl kunt ontdekken. Ook bij mannen is het namelijk hip om lang haar te hebben waarbij je bijvoorbeeld een knotje kunt dragen, of de populaire fade-out.

Draag met zelfvertrouwen

Een andere manier om jezelf te kunnen herontdekken, is door een nieuwe garderobe aan te schaffen. Niet alleen vrouwen vinden het leuk om nieuwe kleding te kopen, want voor mannen geldt precies hetzelfde. Nu wil ik niet zeggen dat elke man het leuk vindt om een dagje te gaan shoppen en eindeloos veel kledingwinkels in te lopen, maar nieuwe kleding waarin jij je zelfverzekerd voelt speelt wel degelijk een rol in het proces van jezelf verbeteren en herontdekken. Of het nou een mooie wollen trui is, een driedelig pak of een nieuw paar schoenen. Als je mooie kleding draagt, voel je je ook mooi.

Stap uit je sleur

Naast je uiterlijk, kan het veranderen van je dagelijkse routine ook veel helpen in het beter leren begrijpen van jezelf en in het ondergaan van je persoonlijke proces komen. Probeer eens voor jezelf op te schrijven wat je elke dag doet vanaf het moment dat je opstaat. Dan heb ik het niet over je daadwerkelijke plannen die dag, maar meer over de handelingen die jij vrijwel automatisch uitvoert. Ben jij iemand die bijvoorbeeld lang op zijn telefoon kijkt voordat je opstaat? Probeer dit eens niet te doen en een ochtendwandeling te nemen. Dat kan vaak al helpen om je gedachtes te veranderen.

Seksualiteit is meer dan seks

Ook seksualiteit speelt een grote rol in jezelf leren begrijpen. Misschien denk je dat je voorkeuren en afknappers voor de hand liggen, maar dit blijkt vaak anders. Iedereen is namelijk anders en of je het nou op zijn hondjes doet of graag veel speeltjes gebruikt, het gaat erom wat jij zelf fijn vind en waar jij je comfortabel bij voelt. Door je eigen lichaam goed te leren kennen zul je al gauw ontdekken hoe jij in elkaar zit en hierdoor je persoonlijke proces beter doorgaan. 

blijf trots op jezelf

Dus, onthoudt dit. Als je niet lekker in je vel zit en je weet niet goed hoe je hier verandering in moet brengen, probeer dit dan op te delen in stapjes. Een kleine verandering in bijvoorbeeld je routine of zoals ik noemde je kapsel, elk klein beetje kan helpen in het veranderen van je denkwijze. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om in de spiegel te durven kijken en naar jezelf te kunnen glimlachen. Want hoe moet je verder in de wereld als je niet tevreden bent met jezelf? Wees niet bang om jezelf te leren ontdekken en om erover te praten, want het is zó belangrijk om van jezelf te blijven houden.