Afstudeeropdracht

Bij een aantal opleidingen die je een afstudeeropdracht te schrijven in de vorm van een beroepsopdracht, afgekort BO. Deze beroepsopdracht dient vaak een wetenschappelijk onderbouwd document te zijn geschreven voor één of meerdere opdrachtgevers.
Vaak kan er op school worden gekozen worden uit een aantal diverse opdrachten. Echter zijn er vaak te weinig opdrachten voor het aantal studenten dat op dat moment een afstudeeropdracht moet schrijven. Deze studenten dienen zelf opdrachtgevers te benaderen of, mocht dit niet lukken, via school een “fake” opdracht te vragen. De opdrachtgever van deze opdracht is dan de school. Soms minder leuk dan bij een echte opdrachtgever, toch vaak wel makkelijker. Bij een opdracht die door school bedacht is, is het uitvoeren van de opdracht vaak geen probleem. Dit is wel eens anders wanneer je een opdracht verkrijgt bij een échte opdrachtgever. Sommige opdrachten sluiten net niet goed aan bij hetgeen dat geleerd is of er is geen concreet antwoord te vinden op de vraag van de opdrachtgever.

Opdrachten zijn heel divers. Zo is het mogelijk dat er een literatuurstudie geschreven dient te worden of dat er een (wetenschappelijk onderbouwde) dvd gemaakt wordt. Ook andere praktische opdrachten (het uitvoeren / berekenen van bepaalde constructies) behoren tot de mogelijkheden.